Pierzga pszczela
Opis
Pierzga pszczela, zwana chlebkiem pszczelim, to produkt powstający z pyłku kwiatowego i wydzieliny z organizmu pszczół. Pierzga powstaje w koszyczkach pszczół, które zbierają pyłek z kwiatów i transportują go do ula, gdzie zostaje on zmagazynowany.
Podczas transportu przez pszczoły pyłek miesza się z ich wydzieliną: mleczkiem i podlega procesowi fermentacji mlekowej, wówczas właśnie powstaje pierzga. Pierzga pszczela ma naturalną formę granulek, żółto-złoty kolor i zawiera dobrze przyswajalne przez organizm białko.
Pierzga jest źródłem białka oraz tłuszczu, oprócz tego zawiera enzymy oraz kwas mlekowy, wiele witamin i minerałów:
- witaminę A,
- witaminy z grupy B: B1, B2, B6, B12,
- witaminę C,
- witaminę D,
- witaminę E,
- witaminy P i PP,
- potas,
- żelazo,
- selen,
- krzem,
- chlor,
- siarkę,
- mangan,
- magnez,
- miedź.
Pierzga pszczela - właściwości
Pierzga pszczela wpływa na odporność organizmu, wzmacniając system immunologiczny dzięki zawartym w niej witaminom i minerałom. Stosowanie pierzgi polecane jest w okresie wzmożonych zachorowań, w czasie rekonwalescencji po przebytych chorobach, operacjach, a także przeziębieniu, grypie, przy chorobach prostaty oraz w przypadku miażdżycy. Pierzga odtruwa organizm, dzięki właściwościom antybakteryjnym. Jest polecana przy:
- leczeniu wątroby,
- leczeniu choroby alkoholowej,
- zatruciach,
- problemach z żołądkiem i jelitami,
- zaparciach i biegunkach,
- leczeniu stanów depresyjnych,
- przewlekłym zmęczeniu,
- chorobach układu nerwowego.
Pierzga pszczela wpływa pozytywnie na samopoczucie, wspomaga sprawność psychiczną. Polecana jest w okresie wzmożonego wysiłku intelektualnego, stresu. Pierzga pszczela może być stosowana profilaktycznie, długotrwałe jej stosowania poprawia ogólny stan psychiczny i fizyczny organizmu.
Jak stosować pierzgę?
Grudki pierzgi można żuć samodzielnie. Warto potraktować je jako zdrową posypkę i powoli rozgryzać, a następnie połykać. Opcjonalnie pierzgę można rozpuścić w wodzie, zalewając dzienną porcję nieregularnych kuleczek letnią wodą z dodatkiem łyżeczki miodu i pozostawiając do rozpuszczenia
Pierzga może powodować reakcję alergiczną u osób uczulonych na pyłki kwiatów.