Miód z orzechami włoskimi
Opis
Miód z orzechami włoskimi
Orzechy to podstawowy składnik zdrowej zbilansowanej diety, jest w nich cennych wartości odżywczych.
Orzechy włoskie są najzdrowszymi orzechami, dają bardzo dużo energii, pochodzącej przede wszystkich ze zdrowych form tłuszczy (omega-3). W składnikach warto zwrócić uwagę na wysoką zawartość manganu. Dodatkowo, zawartości w witaminowej wyróżnia je witamina E, foliany, tiamina oraz witamina B6, zawierają substancję o nazwie l-arginina, przydatną dla zachowania zdrowia układu krwionośnego.
Właściwości orzechów włoskich:
wykazują liczne prozdrowotne właściwości, wspierając funkcjonowanie całego organizmu – od układu krążenia, przez system nerwowy i przewód pokarmowy, a nawet poprawiają wygląd cery i włosów.
- chronią układ krążenia – wielonienasycone kwasy tłuszczowe i sterole roślinne znajdujące się w orzechach włoskich obniżają poziom złego cholesterolu, mają właściwości przeciwzapalne i zapobiegają powstawaniu zakrzepów. Dodatkowo orzechy włoskie regulują ciśnienie krwi;
- wzmacniają układ nerwowy – obecny w orzechach włoskich kwas lanolinowy oraz uzupełniający jego działanie kwas foliowy i magnez korzystnie wpływają na funkcjonowanie systemu nerwowego. Orzechy włoskie są więc polecane osobom przemęczonym, żyjącym w stresie, mającym kłopoty ze snem czy nadpobudliwym;
- poprawiają pracę mózgu – dzięki dużej zawartości fosforu orzechy włoskie usprawniają procesy myślowe;
- łagodzą dolegliwości żołądkowe – orzechy włoskie wykazują silne właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze, przeciwzapalne i odtruwające, dlatego świetnie sprawdzają się w przypadku dolegliwości żołądkowych. Są pomocne zwłaszcza przy zatruciach lub biegunkach bakteryjnych;
- wspierają leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów;
- poprawiają wygląd cery – obecność cynku i innych substancji o działaniu przeciwbakteryjnym sprawia, że wyciąg z orzecha włoskiego jest popularnym składnikiem kremów i maseczek do twarzy, przeznaczonych do cery tłustej lub trądzikowej. Można je jednak znaleźć również w kosmetykach do skóry dojrzałej, w których witaminy A i E oraz koenzym Q10 pomagają zwalczać wolne rodniki, zapobiegają nadmiernej utracie wody, dodają cerze energii i pobudzają procesy regeneracyjne;
- pielęgnują włosy – wyciąg z orzechów włoskich stosowany jest też w kosmetykach do włosów. Najczęściej jest wykorzystywany w preparatach do pielęgnacji włosów przetłuszczających się lub ze skłonnością do wypadania.
Warto przy tym dodać, że orzechy włoskie mają niski indeks glikemiczny, dlatego bez obaw mogą spożywać je osoby chorujące na cukrzycę.
Postanowiliśmy połączyć orzechy włoskie z jednym z naszych miodów akacjowych, oferując Państwu smaczną i zarazem zdrową przekąskę .
Skład:
- miód akacjowy
- orzechy włoskie
Właściwości miodu akacjowego:
- ma działanie antybakteryjne, z powodzeniem może być stosowany w walce z infekcjami.
- działa kojąco, uspokajająco i wzmacniająco.
- reguluje trawienie.
- ma działanie przeciwwrzodowe ,regeneruje błonę śluzową żołądka.
- działa przeciwskurczowo, przeciwzapalnie i utleniająco.
- Przechowywanie
Miód najlepiej jest przechowywać w temperaturze ok 18 stopni.
Jeżeli kupujesz większą ilość miodu, przechowuj w suchym, ciemnym miejscu w temperaturze ok 18 stopni, np. spiżarnia.
- jaki termin przydatności ma nasz miód?
Warunkiem długiej przydatności miodu jest odpowiednie jego przechowywanie , suche i ciemne miejsce , temperatura 18 stopni.
Kupuj rozsądnie! Nie rób zapasów na lata! W kolejnym sezonie będzie świeży .
Mimo praktycznie nieograniczonej daty przydatności do spożycia, zgodnie z obowiązującymi przepisami unijnymi, miód ma datę spożycia do 3 lat od daty jego miodobrania.