Miód z orzechami laskowymi
Opis
Miód z orzechami laskowymi
Orzechy to podstawowy składnik zdrowej zbilansowanej diety, jest w nich cennych wartości odżywczych.
Orzechy laskowe cechują się bogactwem cennych substancji odżywczych, niezbędnych dla zachowania zdrowia. Na tle innych orzechów, owoce leszczyny wyróżniają się przede wszystkim wysoką zawartością witaminy E, nazywanej witaminą młodości i płodności.
Właściwości orzechów laskowych:
zapobiegają nadciśnieniu, miażdżycy i zakrzepom –są skarbnicą potasu, który reguluje ciśnienie krwi. Ponadto zawierają one duże ilości błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom złego cholesterolu, a tym samym zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy. Z kolei witamina E przeciwdziała sklejaniu się płytek krwi, co mogłoby doprowadzić do powstania zakrzepów;
- Poprawiają płodność i potencję –są bogatym źródłem witaminy E, niezbędnej dla właściwego funkcjonowania narządów rozrodczych. Korzystny wpływ na potencję i płodność mają także witaminy z grupy B, które wspomagają wydzielanie hormonów płciowych;
- wzmacniają układ nerwowy – zawierają witaminy z grupy B odpowiadają za prawidłowe działanie układu nerwowego, poprawiają pamięć i sprawność myślenia. Podobne właściwości wykazuje magnez, którego spore ilości również występują w orzechach laskowych. Warto więc sięgać po nie zwłaszcza w okresach wzmożonego stresu, zmęczenia psychicznego i napięcia nerwowego.
Ponadto orzechy laskowe mają niski indeks glikemiczny – wynosi on 15 – dlatego bez obaw mogą sięgać po nie osoby chorujące na cukrzycę.
Postanowiliśmy połączyć orzechy laskowe z jednym z naszych miodów akacjowych, oferując Państwu smaczną i zarazem zdrową przekąskę .
Skład:
- miód akacjowy
- orzechy laskowe
Właściwości miodu akacjowego:
- ma działanie antybakteryjne, z powodzeniem może być stosowany w walce z infekcjami.
- działa kojąco, uspokajająco i wzmacniająco.
- reguluje trawienie.
- ma działanie przeciwwrzodowe ,regeneruje błonę śluzową żołądka.
- działa przeciwskurczowo, przeciwzapalnie i utleniająco.
- Przechowywanie
Miód najlepiej jest przechowywać w temperaturze ok 18 stopni.
Jeżeli kupujesz większą ilość miodu, przechowuj w suchym, ciemnym miejscu w temperaturze ok 18 stopni, np. spiżarnia.
- jaki termin przydatności ma nasz miód?
Warunkiem długiej przydatności miodu jest odpowiednie jego przechowywanie , suche i ciemne miejsce , temperatura 18 stopni.
Kupuj rozsądnie! Nie rób zapasów na lata! W kolejnym sezonie będzie świeży .
Mimo praktycznie nieograniczonej daty przydatności do spożycia, zgodnie z obowiązującymi przepisami unijnymi, miód ma datę spożycia do 3 lat od daty jego miodobrania.