Miód wiosenny z mniszkiem

Dostępność: brak towaru
Cena: 30,00 zł 30.00






ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Pin It

Opis

Miód wiosenny z mniszkiem

to odmiana miodu produkowana przez pszczoły w okresie wczesno wiosennym z nektaru roślin oraz drzew i krzewów rosnących  w zasięgu lotu pszczoły, w tym właśnie okresie masowo kwitnie mniszek lekarski. Nadmienić trzeba że miód taki jest bardzo zróżnicowany w zależności od szaty roślinnej. Przybiera gamę kolorów od jasnego do lekko żółtego. Charakteryzuje się przyjemnym aromatem i łagodnym smakiem. Miody wiosenne szybko przybierają formę krupca.

Właściwości miodu wiosennego z mniszkiem:

- działa przeciwzapalnie

- działa przeciwwirusowo

- wpływa na pracę serca

- polepsza krążenie krwi

- obniża ciśnienie

- reguluje trawienie i usuwa toksyny z organizmu.

-łagodzi nadkwasotę żołądka i łagodzi objawy kamicy nerkowej.

Zastosowanie miodu wiosennego z mniszkiem:

Ma wiele właściwości dobroczynnych.

- polecany przy schorzeniach wątroby i dróg żółciowych.

- przy dolegliwościach związanych z układem moczowym.

- przy niestrawności i problemach żołądkowych.

- przy przeziębieniu i grypie.

- przy dolegliwościach reumatycznych.

Ile kalorii ma miód wiosenny z mniszkiem

w łyżce tego miodu (czyli ok 12 g) mieści się jedynie ok 40 kcal w takiej samej ilości zwykłego cukru białego jest już 380 kcal. 

- Krystalizacja:

krystalizuje po ok 3 miesiącach.

Dlaczego? Pobierany bezpośrednio z ula ma kolor jasny słomkowy ,ma konsystencję płynną – zwaną patoką.

- Przechowywanie

Miód najlepiej jest przechowywać w temperaturze ok 18 stopni.

Jeżeli kupujesz większą ilość miodu, przechowuj w suchym, ciemnym miejscu w temperaturze ok 18 stopni, np. spiżarnia.

- Co to jest dekrystalizacja ?

Jest to proces powolnego rozpuszczania miodu ( krupca) podgrzewając miód do temperatury  40 stopni  ulega powolnemu rozpuszczeniu –dekrystalizacji, proces ten możemy powtarzać wielokrotnie bez utraty jego właściwości.

- Po czym poznać że jest to miód wiosenny z mniszkiem?

miód wielokwiatowy ma łagodny, słodki smak o przyjemnym aromacie.

- jak samemu przywrócić płynność miodu?

Metodą domową podgrzać w kąpieli wodnej zamknięty słoik z miodem do temperatury 40 stopni NIE WIĘCEJ!!!!!

- jaki termin przydatności ma nasz miód?

Warunkiem długiej przydatności miodu jest odpowiednie jego przechowywanie , suche i ciemne miejsce , temperatura 18 stopni.

Kupuj rozsądnie! Nie rób zapasów na lata! W kolejnym sezonie będzie świeży .

Mimo praktycznie nieograniczonej daty przydatności do spożycia, zgodnie z obowiązującymi przepisami unijnymi, miód ma datę spożycia do 3 lat od daty jego  miodobrania.

Opinie o produkcie (0)

Inni klienci kupili również
Pyłek kwiatowy
Pyłek kwiatowy
54,00 zł
Świeca z wosku pszczelego - anioł
Świeca z wosku pszczelego - anioł
15,00 zł
szt.
Drewniana skrzynka - podwójna
Drewniana skrzynka - podwójna
25,00 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl