Miód wiosenny z mniszkiem
Opis
Miód wiosenny z mniszkiem
to odmiana miodu produkowana przez pszczoły w okresie wczesno wiosennym z nektaru roślin oraz drzew i krzewów rosnących w zasięgu lotu pszczoły, w tym właśnie okresie masowo kwitnie mniszek lekarski. Nadmienić trzeba że miód taki jest bardzo zróżnicowany w zależności od szaty roślinnej. Przybiera gamę kolorów od jasnego do lekko żółtego. Charakteryzuje się przyjemnym aromatem i łagodnym smakiem. Miody wiosenne szybko przybierają formę krupca.
Właściwości miodu wiosennego z mniszkiem:
- działa przeciwzapalnie
- działa przeciwwirusowo
- wpływa na pracę serca
- polepsza krążenie krwi
- obniża ciśnienie
- reguluje trawienie i usuwa toksyny z organizmu.
-łagodzi nadkwasotę żołądka i łagodzi objawy kamicy nerkowej.
Zastosowanie miodu wiosennego z mniszkiem:
Ma wiele właściwości dobroczynnych.
- polecany przy schorzeniach wątroby i dróg żółciowych.
- przy dolegliwościach związanych z układem moczowym.
- przy niestrawności i problemach żołądkowych.
- przy przeziębieniu i grypie.
- przy dolegliwościach reumatycznych.
Ile kalorii ma miód wiosenny z mniszkiem
w łyżce tego miodu (czyli ok 12 g) mieści się jedynie ok 40 kcal w takiej samej ilości zwykłego cukru białego jest już 380 kcal.
- Krystalizacja:
krystalizuje po ok 3 miesiącach.
Dlaczego? Pobierany bezpośrednio z ula ma kolor jasny słomkowy ,ma konsystencję płynną – zwaną patoką.
- Przechowywanie
Miód najlepiej jest przechowywać w temperaturze ok 18 stopni.
Jeżeli kupujesz większą ilość miodu, przechowuj w suchym, ciemnym miejscu w temperaturze ok 18 stopni, np. spiżarnia.
- Co to jest dekrystalizacja ?
Jest to proces powolnego rozpuszczania miodu ( krupca) podgrzewając miód do temperatury 40 stopni ulega powolnemu rozpuszczeniu –dekrystalizacji, proces ten możemy powtarzać wielokrotnie bez utraty jego właściwości.
- Po czym poznać że jest to miód wiosenny z mniszkiem?
miód wielokwiatowy ma łagodny, słodki smak o przyjemnym aromacie.
- jak samemu przywrócić płynność miodu?
Metodą domową podgrzać w kąpieli wodnej zamknięty słoik z miodem do temperatury 40 stopni NIE WIĘCEJ!!!!!
- jaki termin przydatności ma nasz miód?
Warunkiem długiej przydatności miodu jest odpowiednie jego przechowywanie , suche i ciemne miejsce , temperatura 18 stopni.
Kupuj rozsądnie! Nie rób zapasów na lata! W kolejnym sezonie będzie świeży .
Mimo praktycznie nieograniczonej daty przydatności do spożycia, zgodnie z obowiązującymi przepisami unijnymi, miód ma datę spożycia do 3 lat od daty jego miodobrania.