Miód wielokwiatowy z terenów łąkowych

Opis
Miód wielokwiatowy z terenów łąkowych
to odmiana miodu produkowana przez pszczoły z nektaru roślin kwitnących i porastających tereny łąkowe i bagienne rosnących w rosnących w zasięgu lotu pszczoły. Nadmienić trzeba że miód wielokwiatowy z kwiecistych łąk jest bardzo zróżnicowany w zależności od szaty roślinnej. Przybiera gamę kolorów od jasnego, lekko żółtego do brunatnego. Zwany jest miodem tysiąca kwiatów.
Właściwości miodu wielokwiatowego z terenów łąkowych:
- ma działanie bakteriobójcze
- działa przeciwbiegunkowo
- poprawia trawienie
- wpływa na pracę serca
- polepsza krążenie krwi
- obniża ciśnienie
- zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę
Zastosowanie miodu wielokwiatowego z terenów łąkowych:
Ma wiele właściwości dobroczynnych.
- korzystnie wpływa na układ krążenia, oraz w stanach przemęczenia ,wyczerpania fizycznego i psychicznego.
- odżywia mięsień sercowy, dzięki czemu może zapobiegać chorobie wieńcowej oraz miażdżycy.
Wpływa na regenerację wątroby, jej detoksykację i funkcjonowanie woreczka żółciowego.
- Letni miód wielokwiatowy może natomiast łagodzić katar sienny i alergiczny rodzaj astmy oskrzelowej.
Należy jednak pamiętać, że taka terapia powinna odbywać się pod okiem lekarza
-Pomaga leczyć grypę, przeziębienia i choroby dolnych dróg oddechowych
- zawiera w swoim składzie krzem i prowitaminę A uważany jest za naturalny specyfik pomagający zachować piękny wygląd skóry
Ile kalorii ma miód wielokwiatowego z terenów łąkowych
w łyżce tego miodu (czyli ok 12 g) mieści się jedynie ok 40 kcal w takiej samej ilości zwykłego cukru białego jest już 380 kcal.
- Krystalizacja:
krystalizuje po ok 3 miesiącach.
Dlaczego? Pobierany bezpośrednio z ula ma kolor jasny słomkowy poprzez jasnożółty aż do bursztynowego ( jest to podstawowy kolor miodu wielokwiatowego wynikający z szaty roślinnej) ma konsystencję płynną – zwaną patokę.
- Przechowywanie
Miód najlepiej jest przechowywać w temperaturze ok 18 stopni.
Jeżeli kupujesz większą ilość miodu, przechowuj w suchym, ciemnym miejscu w temperaturze ok 18 stopni, np. spiżarnia.
- Co to jest dekrystalizacja ?
Jest to proces powolnego rozpuszczania miodu ( krupca) podgrzewając miód do temperatury 40 stopni ulega powolnemu rozpuszczeniu –dekrystalizacji, proces ten możemy powtarzać wielokrotnie bez utraty jego właściwości.
- Po czym poznać że jest to miód wielokwiatowego z terenów łąkowych?
miód wielokwiatowy ma łagodny, słodki smak o przyjemnym aromacie.
- jak samemu przywrócić płynność miodu?
Metodą domową podgrzać w kąpieli wodnej zamknięty słoik z miodem do temperatury 40 stopni NIE WIĘCEJ!!!!!
- jaki termin przydatności ma nasz miód?
Warunkiem długiej przydatności miodu jest odpowiednie jego przechowywanie , suche i ciemne miejsce , temperatura 18 stopni.
Kupuj rozsądnie! Nie rób zapasów na lata! W kolejnym sezonie będzie świeży .
Mimo praktycznie nieograniczonej daty przydatności do spożycia, zgodnie z obowiązującymi przepisami unijnymi, miód ma datę spożycia do 3 lat od daty jego miodobrania.