Miód rzepakowy

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 45,00 zł 45.00






ilość szt.
Zyskujesz 1 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Miód rzepakowy

to odmiana miodu produkowana przez pszczoły z nektaru kwiatów rzepaku, pięknie kwitnącego w żółtym kolorze na polach rzepakowych w okresie wiosennym. Zapach miodu rzepakowego przywodzi na myśl aromat kwiatów rzepaku, ma łagodny smak i kolor kremowy, często biały.

Właściwości miodu rzepakowego:

- pomaga w walce ze zgagą, wzdęciami, wrzodami żołądka,

- przyspiesza gojenie się ran wrzodowych i nadżerek,

- ma działanie przyspieszające gojenie ran zewnętrznych, oczyszcza je z martwicy,

-  chroni przed zakażeniem,

- obniża ryzyko miażdżycy oraz chorób układu krążenia

- ma działanie immunomodulujące, stymuluje układ odpornościowy, poprawia funkcje obronne organizmu

Zastosowanie miodu rzepakowego

Przede wszystkim dzięki węglowodanom miód jest źródłem łatwo przyswajalnej energii, która szczególnie jest potrzebna osobom chorującym, rekonwalescentom, a także sportowcom i osobom poddawanym wysokiemu wysiłkowi fizycznemu oraz intelektualnemu. Dzięki kwasom organicznym i witaminom możliwe są takie zalety miodu rzepakowego, jak wpływ na odporność organizmu, polepszanie jego funkcji obronnych i przeciwdrobnoustrojowych. Stosowany profilaktycznie osobom chcącym chronić się prze przeziębieniem i grypą – miód i zawarta w nim witamina C mogą redukować nie tyle zachorowalność na przeziębienie, ale mogą wpływać na skrócenie czasu chorowania.

  - Krystalizacja:

Miód rzepakowy charakteryzuje się bardzo szybkim procesem krystalizacji – czasami nawet jeszcze będąc w formie plastrów (przed zbiorem)

Dlaczego? Pobierany bezpośrednio z ula ma kolor jasny słomkowy ,następnie w ciągu kilku dni krystalizuje i zmienia barwę na lekko kremową, najczęściej białą, w zależności od dodatków nektarów innych roślin w tym czasie kwitnących np. mniszka jest to podstawowy kolor miodu rzepakowego.

- Przechowywanie

Miód najlepiej jest przechowywać w temperaturze ok 18 stopni

Jeżeli kupujesz większą ilość miodu, przechowuj w suchym, ciemnym miejscu w temperaturze ok 18 stopni, np. piwnica, spiżarnia

- Co to jest dekrystalizacja ?

Jest to proces powolnego rozpuszczania miodu ( krupca) podgrzewając miód do temperatury  40 stopni  miód ulega powolnemu rozpuszczeniu –dekrystalizacji, proces ten możemy powtarzać wielokrotnie bez utraty jego właściwości.

- Po czym poznać że jest to miód rzepakowy ?

Miód rzepakowy jest miodem jasnym, w stanie płynnym (patoki) niemalże bezbarwny lub o barwie lekko słomkowej. W zapachu jest niezbyt intensywny, posiada woń zbliżoną do zapachu kwiatów rzepaku. Bardzo charakterystyczne dla miodów rzepakowych jest to, że należą one do miodów niezwykle szybko krystalizujących osiągających całkowicie biały kolor.

- jak samemu przywrócić płynność miodu?

Metodą domową podgrzać w kąpieli wodnej zamknięty słoik z miodem do temperatury 40 stopni NIE WIĘCEJ!!!!!

- czy do naszego miodu dodajemy cukier?

Nie dodajemy, nie ma takiej potrzeby  żeby w czasie pożytku karmić nasze pszczoły cukrem,w okresie po pożytkowym są karmione mieszanką cukrów do zazimowania.

- jaki termin przydatności ma nasz miód?

Warunkiem długiej przydatności miodu jest odpowiednie jego przechowywanie , suche i ciemne miejsce , temperatura 18 stopni.

Kupuj rozsądnie! Nie rób zapasów na lata! W kolejnym sezonie będzie świeży .

Mimo praktycznie nieograniczonej daty przydatności do spożycia, zgodnie z obowiązującymi przepisami unijnymi, miód ma datę spożycia do 3 lat od daty jego  miodobrania.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Inni klienci kupili również
Miód gryczany
Miód gryczany
52,00 zł
Miód lipowy
Miód lipowy
19,00 zł
Miód akacjowy
Miód akacjowy
19,00 zł
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl