Miód rzepakowy

Opis
Miód rzepakowy
to odmiana miodu produkowana przez pszczoły z nektaru kwiatów rzepaku, pięknie kwitnącego w żółtym kolorze na polach rzepakowych w okresie wiosennym. Zapach miodu rzepakowego przywodzi na myśl aromat kwiatów rzepaku, ma łagodny smak i kolor kremowy, często biały.
Właściwości miodu rzepakowego:
- pomaga w walce ze zgagą, wzdęciami, wrzodami żołądka,
- przyspiesza gojenie się ran wrzodowych i nadżerek,
- ma działanie przyspieszające gojenie ran zewnętrznych, oczyszcza je z martwicy,
- chroni przed zakażeniem,
- obniża ryzyko miażdżycy oraz chorób układu krążenia
- ma działanie immunomodulujące, stymuluje układ odpornościowy, poprawia funkcje obronne organizmu
Zastosowanie miodu rzepakowego
Przede wszystkim dzięki węglowodanom miód jest źródłem łatwo przyswajalnej energii, która szczególnie jest potrzebna osobom chorującym, rekonwalescentom, a także sportowcom i osobom poddawanym wysokiemu wysiłkowi fizycznemu oraz intelektualnemu. Dzięki kwasom organicznym i witaminom możliwe są takie zalety miodu rzepakowego, jak wpływ na odporność organizmu, polepszanie jego funkcji obronnych i przeciwdrobnoustrojowych. Stosowany profilaktycznie osobom chcącym chronić się prze przeziębieniem i grypą – miód i zawarta w nim witamina C mogą redukować nie tyle zachorowalność na przeziębienie, ale mogą wpływać na skrócenie czasu chorowania.
- Krystalizacja:
Miód rzepakowy charakteryzuje się bardzo szybkim procesem krystalizacji – czasami nawet jeszcze będąc w formie plastrów (przed zbiorem)
Dlaczego? Pobierany bezpośrednio z ula ma kolor jasny słomkowy ,następnie w ciągu kilku dni krystalizuje i zmienia barwę na lekko kremową, najczęściej białą, w zależności od dodatków nektarów innych roślin w tym czasie kwitnących np. mniszka jest to podstawowy kolor miodu rzepakowego.
- Przechowywanie
Miód najlepiej jest przechowywać w temperaturze ok 18 stopni
Jeżeli kupujesz większą ilość miodu, przechowuj w suchym, ciemnym miejscu w temperaturze ok 18 stopni, np. piwnica, spiżarnia
- Co to jest dekrystalizacja ?
Jest to proces powolnego rozpuszczania miodu ( krupca) podgrzewając miód do temperatury 40 stopni miód ulega powolnemu rozpuszczeniu –dekrystalizacji, proces ten możemy powtarzać wielokrotnie bez utraty jego właściwości.
- Po czym poznać że jest to miód rzepakowy ?
Miód rzepakowy jest miodem jasnym, w stanie płynnym (patoki) niemalże bezbarwny lub o barwie lekko słomkowej. W zapachu jest niezbyt intensywny, posiada woń zbliżoną do zapachu kwiatów rzepaku. Bardzo charakterystyczne dla miodów rzepakowych jest to, że należą one do miodów niezwykle szybko krystalizujących osiągających całkowicie biały kolor.
- jak samemu przywrócić płynność miodu?
Metodą domową podgrzać w kąpieli wodnej zamknięty słoik z miodem do temperatury 40 stopni NIE WIĘCEJ!!!!!
- czy do naszego miodu dodajemy cukier?
Nie dodajemy, nie ma takiej potrzeby żeby w czasie pożytku karmić nasze pszczoły cukrem,w okresie po pożytkowym są karmione mieszanką cukrów do zazimowania.
- jaki termin przydatności ma nasz miód?
Warunkiem długiej przydatności miodu jest odpowiednie jego przechowywanie , suche i ciemne miejsce , temperatura 18 stopni.
Kupuj rozsądnie! Nie rób zapasów na lata! W kolejnym sezonie będzie świeży .
Mimo praktycznie nieograniczonej daty przydatności do spożycia, zgodnie z obowiązującymi przepisami unijnymi, miód ma datę spożycia do 3 lat od daty jego miodobrania.