Miód lipowy

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 48,00 zł 48.00






ilość szt.
Zyskujesz 1 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Pin It

Opis

Miód lipowy

to odmiana miodu produkowana przez pszczoły z nektaru kwiatów lipy (po łacinie tilia) , występującego głównie w Europie i na Kaukazie. Kwiaty lipy zawierają wiele dobroczynnych związków, które można potem spotkać także i w miodzie, w tym garbniki, kwasy organiczne, flawonoidy czy pektyny. Odebrany z ula ma kolor kolor jasnożółty aż do bursztynowego z zielonkawą poświatą, oraz lekki, piekący aromat o smaku kwiatów lipy.

Właściwości miodu lipowego:

- Działa przeciwgorączkowo

- napotnie

- przeciwskurczowo

- uspokajająco i lekko nasennie

- obniża ciśnienie krwi

Zastosowanie miodu lipowego

przy zapaleniu płuc, grypie, kaszlu, gorączce, zapaleniu oskrzeli w stanach niepokoju, bezsenności, nerwicy. Pomaga w leczeniu dróg moczowych.

Poza przeziębieniem i okresami obniżonej odporności, warto go stosować , ponieważ ma bardzo  korzystny wpływ na układ nerwowy  osób cierpiących na bezsenność lub podczas wyczerpania organizmu.

Dodatkowo może on być świetnym składnikiem diety sportowców z uwagi na zawartość łatwo przyswajalnych węglowodanów co jest bardzo ważne w ich diecie. Również polecany jest dla rekonwalescentów ponieważ dzięki zawartym w nim składnikom wspomaga  układ odpornościowy.

- Krystalizacja:

krystalizuje po ok 3 miesiącach.

Dlaczego? Pobierany bezpośrednio z ula ma kolor jasnożółty aż do bursztynowego z zielonkawą poświatą, bowiem w czasie kwitnienia lipy często występuje spadź , którą pszczoły przynoszą do ula co daje taki kolor, ma konsystencje płynną – patokę.

- Przechowywanie

Miód najlepiej jest przechowywać w temperaturze ok 18 stopni

Jeżeli kupujesz większą ilość miodu, przechowuj w suchym, ciemnym miejscu w temperaturze ok 18 stopni, np. spiżarnia

- Co to jest dekrystalizacja ?

Jest to proces powolnego rozpuszczania miodu ( krupca) podgrzewając miód do temperatury  40 stopni  miód ulega powolnemu rozpuszczeniu –dekrystalizacji, proces ten możemy powtarzać wielokrotnie bez utraty jego właściwości.

- Po czym poznać że jest to miód lipowy?

miód lipowy ma smak intensywny, słodki, ale kwaskowaty, lekko ostry a czasem nawet lekko gorzkawy o zapachu lipy, jego kolor przybiera barwę jasnożółtą, słomkową, ale bywa też lekko zielonkawy w zależności od dodatków innych nektarów lub spadzi.

- jak samemu przywrócić płynność miodu?

Metodą domową podgrzać w kąpieli wodnej zamknięty słoik z miodem do temperatury 40 stopni NIE WIĘCEJ!!!!!

- jaki termin przydatności ma nasz miód?

Warunkiem długiej przydatności miodu jest odpowiednie jego przechowywanie , suche i ciemne miejsce , temperatura 18 stopni.

Kupuj rozsądnie! Nie rób zapasów na lata! W kolejnym sezonie będzie świeży .

Mimo praktycznie nieograniczonej daty przydatności do spożycia, zgodnie z obowiązującymi przepisami unijnymi, miód ma datę spożycia do 3 lat od daty jego  miodobrania.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Inni klienci kupili również
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl