Miód lipowy
Opis
Miód lipowy
to odmiana miodu produkowana przez pszczoły z nektaru kwiatów lipy (po łacinie tilia) , występującego głównie w Europie i na Kaukazie. Kwiaty lipy zawierają wiele dobroczynnych związków, które można potem spotkać także i w miodzie, w tym garbniki, kwasy organiczne, flawonoidy czy pektyny. Odebrany z ula ma kolor kolor jasnożółty aż do bursztynowego z zielonkawą poświatą, oraz lekki, piekący aromat o smaku kwiatów lipy.
Właściwości miodu lipowego:
- Działa przeciwgorączkowo
- napotnie
- przeciwskurczowo
- uspokajająco i lekko nasennie
- obniża ciśnienie krwi
Zastosowanie miodu lipowego
przy zapaleniu płuc, grypie, kaszlu, gorączce, zapaleniu oskrzeli w stanach niepokoju, bezsenności, nerwicy. Pomaga w leczeniu dróg moczowych.
Poza przeziębieniem i okresami obniżonej odporności, warto go stosować , ponieważ ma bardzo korzystny wpływ na układ nerwowy osób cierpiących na bezsenność lub podczas wyczerpania organizmu.
Dodatkowo może on być świetnym składnikiem diety sportowców z uwagi na zawartość łatwo przyswajalnych węglowodanów co jest bardzo ważne w ich diecie. Również polecany jest dla rekonwalescentów ponieważ dzięki zawartym w nim składnikom wspomaga układ odpornościowy.
- Krystalizacja:
krystalizuje po ok 3 miesiącach.
Dlaczego? Pobierany bezpośrednio z ula ma kolor jasnożółty aż do bursztynowego z zielonkawą poświatą, bowiem w czasie kwitnienia lipy często występuje spadź , którą pszczoły przynoszą do ula co daje taki kolor, ma konsystencje płynną – patokę.
- Przechowywanie
Miód najlepiej jest przechowywać w temperaturze ok 18 stopni
Jeżeli kupujesz większą ilość miodu, przechowuj w suchym, ciemnym miejscu w temperaturze ok 18 stopni, np. spiżarnia
- Co to jest dekrystalizacja ?
Jest to proces powolnego rozpuszczania miodu ( krupca) podgrzewając miód do temperatury 40 stopni miód ulega powolnemu rozpuszczeniu –dekrystalizacji, proces ten możemy powtarzać wielokrotnie bez utraty jego właściwości.
- Po czym poznać że jest to miód lipowy?
miód lipowy ma smak intensywny, słodki, ale kwaskowaty, lekko ostry a czasem nawet lekko gorzkawy o zapachu lipy, jego kolor przybiera barwę jasnożółtą, słomkową, ale bywa też lekko zielonkawy w zależności od dodatków innych nektarów lub spadzi.
- jak samemu przywrócić płynność miodu?
Metodą domową podgrzać w kąpieli wodnej zamknięty słoik z miodem do temperatury 40 stopni NIE WIĘCEJ!!!!!
- jaki termin przydatności ma nasz miód?
Warunkiem długiej przydatności miodu jest odpowiednie jego przechowywanie , suche i ciemne miejsce , temperatura 18 stopni.
Kupuj rozsądnie! Nie rób zapasów na lata! W kolejnym sezonie będzie świeży .
Mimo praktycznie nieograniczonej daty przydatności do spożycia, zgodnie z obowiązującymi przepisami unijnymi, miód ma datę spożycia do 3 lat od daty jego miodobrania.