Miód gryczany
Opis
Miód gryczany
to odmiana miodu produkowana przez pszczoły z nektaru kwiatów gryki ( jako ciekawostka: w niektórych regionach polski gryka zwana jest również hreczka lub reczka ) Nadmienić trzeba że miód taki jest bardzo aromatyczny o silnym charakterystycznym zapachu i wyrazistym smaku. Świeżo pozyskany miód ma kolor czarny. Upływu czasu w trakcie krystalizacji zmienia kolor na brązowy może się rozwarstwiać.
Właściwości miodu gryczanego :
- ma działanie bakteriobójcze
- działa odtruwająco i oczyszczająco na wątrobę
- zapobiega i leczy choroby serca i układu krążenia
- pomaga leczyć niedokrwistość spowodowaną brakiem żelaza
- wpływa na pracę serca
- polepsza krążenie krwi
- wykazuje wysoką antybiotyczność
- obniża ciśnienie
- obniża napięcie nerwowe
Zastosowanie miodu gryczanego:
Miód gryczany znany jest jako substancja, która oczyszcza i wzmacnia naczynia krwionośne, ponieważ zawiera w swoim składzie rutynę. Właśnie dzięki zawartości tego składnika miód gryczany polecany jest osobom starszym, które mają problemy z układem krwionośnym, na przykład na skutek miażdżycy. Dodatkowo ma doskonałe właściwości antybiotyczne i świetnie chroni organizm przed różnymi schorzeniami. Wpływa na regenerację wątroby, jej detoksykację i funkcjonowanie woreczka żółciowego. Spożywanie miodu gryczanego wspiera wątrobę, dzięki czemu chroni nas to przed schorzeniami wątroby jak również układu odpornościowego.
Miód gryczany powinien być spożywany przez sportowców, zawarta w nim rutyna może być stosowana jako środek wspomagający w leczeniu odniesionych urazów wewnętrznych, pomaga leczyć kontuzje.
Ile kalorii ma miód gryczany
w łyżce tego miodu (czyli ok 12 g) mieści się jedynie ok 40 kcal w takiej samej ilości zwykłego cukru białego jest już 380 kcal.
- Krystalizacja:
krystalizuje po ok miesiącu.
Dlaczego? Pobierany bezpośrednio z ula ma kolor czarny , w wyniku krystalizacji przybiera kolor brązowy, ma konsystencję płynną – zwaną patokę.
- Przechowywanie
Miód najlepiej jest przechowywać w temperaturze ok 18 stopni.
Jeżeli kupujesz większą ilość miodu, przechowuj w suchym, ciemnym miejscu w temperaturze ok 18 stopni, np. spiżarnia.
- Co to jest dekrystalizacja ?
Jest to proces powolnego rozpuszczania miodu ( krupca) podgrzewając miód do temperatury 40 stopni ulega powolnemu rozpuszczeniu –dekrystalizacji, proces ten możemy powtarzać wielokrotnie bez utraty jego właściwości.
- Po czym poznać że jest to miód gryczany?
miód gryczany ma bardzo intensywny i wyrazisty smak oraz zapach.
- jak samemu przywrócić płynność miodu?
Metodą domową podgrzać w kąpieli wodnej zamknięty słoik z miodem do temperatury 40 stopni NIE WIĘCEJ!!!!!
- jaki termin przydatności ma nasz miód?
Warunkiem długiej przydatności miodu jest odpowiednie jego przechowywanie , suche i ciemne miejsce , temperatura 18 stopni.
Kupuj rozsądnie! Nie rób zapasów na lata! W kolejnym sezonie będzie świeży .
Mimo praktycznie nieograniczonej daty przydatności do spożycia, zgodnie z obowiązującymi przepisami unijnymi, miód ma datę spożycia do 3 lat od daty jego miodobrania.