Miód gryczany

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 33,00 zł 33.00






ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Pin It

Opis

Miód gryczany

to odmiana miodu produkowana przez pszczoły z nektaru kwiatów gryki ( jako ciekawostka: w niektórych regionach polski gryka zwana jest również hreczka lub reczka ) Nadmienić trzeba że miód taki jest bardzo aromatyczny o silnym charakterystycznym zapachu i wyrazistym smaku. Świeżo pozyskany miód ma  kolor czarny. Upływu czasu w trakcie krystalizacji zmienia kolor na brązowy może się rozwarstwiać.

Właściwości miodu gryczanego :

- ma działanie bakteriobójcze

- działa odtruwająco i oczyszczająco na wątrobę

- zapobiega i leczy choroby serca  i układu krążenia

- pomaga leczyć niedokrwistość spowodowaną brakiem żelaza

- wpływa na pracę serca

- polepsza krążenie krwi

- wykazuje wysoką antybiotyczność

- obniża ciśnienie

- obniża napięcie nerwowe

Zastosowanie miodu gryczanego:

Miód gryczany znany jest jako substancja, która oczyszcza i wzmacnia naczynia krwionośne, ponieważ zawiera w swoim składzie rutynę. Właśnie dzięki zawartości tego składnika miód gryczany polecany jest osobom starszym, które mają problemy z układem krwionośnym, na przykład na skutek miażdżycy. Dodatkowo ma doskonałe  właściwości antybiotyczne i świetnie chroni organizm przed różnymi schorzeniami. Wpływa na regenerację wątroby, jej detoksykację i funkcjonowanie woreczka żółciowego. Spożywanie miodu gryczanego wspiera wątrobę, dzięki czemu chroni nas to przed schorzeniami wątroby jak również układu odpornościowego.

Miód gryczany powinien być spożywany przez sportowców, zawarta w nim rutyna może być stosowana jako środek wspomagający w leczeniu odniesionych urazów wewnętrznych, pomaga leczyć kontuzje.

Ile kalorii ma miód gryczany

w łyżce tego miodu (czyli ok 12 g) mieści się jedynie ok 40 kcal w takiej samej ilości zwykłego cukru białego jest już 380 kcal. 

- Krystalizacja:

krystalizuje po ok miesiącu.

Dlaczego? Pobierany bezpośrednio z ula ma kolor czarny , w wyniku krystalizacji przybiera kolor brązowy, ma konsystencję płynną – zwaną patokę.

- Przechowywanie

Miód najlepiej jest przechowywać w temperaturze ok 18 stopni.

Jeżeli kupujesz większą ilość miodu, przechowuj w suchym, ciemnym miejscu w temperaturze ok 18 stopni, np. spiżarnia.

- Co to jest dekrystalizacja ?

Jest to proces powolnego rozpuszczania miodu ( krupca) podgrzewając miód do temperatury  40 stopni  ulega powolnemu rozpuszczeniu –dekrystalizacji, proces ten możemy powtarzać wielokrotnie bez utraty jego właściwości.

- Po czym poznać że jest to miód gryczany?

miód gryczany ma bardzo intensywny i wyrazisty smak oraz zapach.

- jak samemu przywrócić płynność miodu?

Metodą domową podgrzać w kąpieli wodnej zamknięty słoik z miodem do temperatury 40 stopni NIE WIĘCEJ!!!!!

- jaki termin przydatności ma nasz miód?

Warunkiem długiej przydatności miodu jest odpowiednie jego przechowywanie , suche i ciemne miejsce , temperatura 18 stopni.

Kupuj rozsądnie! Nie rób zapasów na lata! W kolejnym sezonie będzie świeży .

Mimo praktycznie nieograniczonej daty przydatności do spożycia, zgodnie z obowiązującymi przepisami unijnymi, miód ma datę spożycia do 3 lat od daty jego  miodobrania.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Inni klienci kupili również
Miód lipowy
Miód lipowy
48,00 zł
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl