Miód gryczany

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 33,00 zł 33.00






ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Pin It

Opis

Miód gryczany

to odmiana miodu produkowana przez pszczoły z nektaru kwiatów gryki ( jako ciekawostka: w niektórych regionach polski gryka zwana jest również hreczka lub reczka ) Nadmienić trzeba że miód taki jest bardzo aromatyczny o silnym charakterystycznym zapachu i wyrazistym smaku. Świeżo pozyskany miód ma  kolor czarny. Upływu czasu w trakcie krystalizacji zmienia kolor na brązowy może się rozwarstwiać.

Właściwości miodu gryczanego :

- ma działanie bakteriobójcze

- działa odtruwająco i oczyszczająco na wątrobę

- zapobiega i leczy choroby serca  i układu krążenia

- pomaga leczyć niedokrwistość spowodowaną brakiem żelaza

- wpływa na pracę serca

- polepsza krążenie krwi

- wykazuje wysoką antybiotyczność

- obniża ciśnienie

- obniża napięcie nerwowe

Zastosowanie miodu gryczanego:

Miód gryczany znany jest jako substancja, która oczyszcza i wzmacnia naczynia krwionośne, ponieważ zawiera w swoim składzie rutynę. Właśnie dzięki zawartości tego składnika miód gryczany polecany jest osobom starszym, które mają problemy z układem krwionośnym, na przykład na skutek miażdżycy. Dodatkowo ma doskonałe  właściwości antybiotyczne i świetnie chroni organizm przed różnymi schorzeniami. Wpływa na regenerację wątroby, jej detoksykację i funkcjonowanie woreczka żółciowego. Spożywanie miodu gryczanego wspiera wątrobę, dzięki czemu chroni nas to przed schorzeniami wątroby jak również układu odpornościowego.

Miód gryczany powinien być spożywany przez sportowców, zawarta w nim rutyna może być stosowana jako środek wspomagający w leczeniu odniesionych urazów wewnętrznych, pomaga leczyć kontuzje.

Ile kalorii ma miód gryczany

w łyżce tego miodu (czyli ok 12 g) mieści się jedynie ok 40 kcal w takiej samej ilości zwykłego cukru białego jest już 380 kcal. 

- Krystalizacja:

krystalizuje po ok miesiącu.

Dlaczego? Pobierany bezpośrednio z ula ma kolor czarny , w wyniku krystalizacji przybiera kolor brązowy, ma konsystencję płynną – zwaną patokę.

- Przechowywanie

Miód najlepiej jest przechowywać w temperaturze ok 18 stopni.

Jeżeli kupujesz większą ilość miodu, przechowuj w suchym, ciemnym miejscu w temperaturze ok 18 stopni, np. spiżarnia.

- Co to jest dekrystalizacja ?

Jest to proces powolnego rozpuszczania miodu ( krupca) podgrzewając miód do temperatury  40 stopni  ulega powolnemu rozpuszczeniu –dekrystalizacji, proces ten możemy powtarzać wielokrotnie bez utraty jego właściwości.

- Po czym poznać że jest to miód gryczany?

miód gryczany ma bardzo intensywny i wyrazisty smak oraz zapach.

- jak samemu przywrócić płynność miodu?

Metodą domową podgrzać w kąpieli wodnej zamknięty słoik z miodem do temperatury 40 stopni NIE WIĘCEJ!!!!!

- jaki termin przydatności ma nasz miód?

Warunkiem długiej przydatności miodu jest odpowiednie jego przechowywanie , suche i ciemne miejsce , temperatura 18 stopni.

Kupuj rozsądnie! Nie rób zapasów na lata! W kolejnym sezonie będzie świeży .

Mimo praktycznie nieograniczonej daty przydatności do spożycia, zgodnie z obowiązującymi przepisami unijnymi, miód ma datę spożycia do 3 lat od daty jego  miodobrania.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Inni klienci kupili również
Miód gryczany
Miód gryczany
52,00 zł
Pyłek kwiatowy
Pyłek kwiatowy
18,00 zł
Miód akacjowy
Miód akacjowy
19,00 zł
Miód rzepakowy
Miód rzepakowy
45,00 zł
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl