Miód akacjowy
Opis
Miód akacjowy
to odmiana miodu pozyskiwana z kwiatów robinii akacjowej, nazywanej przez pszczelarzy białą lipą. Ma bardzo jasny kolor, słodki i lekko mdły smak lubiany nawet przez najmłodszych. Jest jednym z najsmaczniejszych lekarstw, to skarbnica cennych substancji dla naszego organizmu, w jego składzie znajduje się fruktoza dlatego polecany jest cukrzykom.
Doskonale regeneruje organizm i w związku z tym polecany jest sportowcom po wysiłku fizycznym
Właściwości miodu akacjowego:
- ma działanie antybakteryjne, z powodzeniem może być stosowany w walce z infekcjami.
- działa kojąco, uspokajająco i wzmacniająco.
- reguluje trawienie.
- ma działanie przeciwwrzodowe ,regeneruje błonę śluzową żołądka.
- działa przeciwskurczowo, przeciwzapalnie i utleniająco.
Zastosowanie miodu akacjowego
Zastosowań miodu akacjowego jest bardzo wiele. Z powodzeniem możemy zastąpić nim biały cukier, słodząc herbatę lub inne napoje. Miód jest lepiej przyswajalny przez nasz organizm, w płynie też korzystnie na naszą sylwetkę. Jest niezbędnym składnikiem podczas leczenia przeziębienia metodami domowymi. Połączony z wodą i cytryną chroni gardło, jamę ustną i żołądek, uważa się że może skutecznie leczyć bezsenność i działać osłonowo na układ moczowy.
- Krystalizacja:
Krystalizuje bardzo wolno , może być płynny nawet po kilku miesiącach.
Dlaczego? Pobierany bezpośrednio z ula ma kolor jasno słomkowy o przyjemnym zapachu akacji,ma konsystencję płynną – zwaną patoką.
- Przechowywanie
Miód najlepiej jest przechowywać w temperaturze ok 18 stopni
Jeżeli kupujesz większą ilość miodu, przechowuj w suchym, ciemnym miejscu w temperaturze ok 18 stopni, np. piwnica, spiżarnia
- Co to jest dekrystalizacja ?
Jest to proces powolnego rozpuszczania miodu ( krupca) podgrzewając miód do temperatury 40 stopni miód ulega powolnemu rozpuszczeniu –dekrystalizacji, proces ten możemy powtarzać wielokrotnie bez utraty jego właściwości.
- Po czym poznać że jest to miód akacjowy?
miód akacjowy ma słodki lekko mdły smak, oraz słomkowy kolor
- jak samemu przywrócić płynność miodu?
Metodą domową podgrzać w kąpieli wodnej zamknięty słoik z miodem do temperatury 40 stopni NIE WIĘCEJ!!!!!
- czy do naszego miodu dodajemy cukier?
Nie dodajemy, nie ma takiej potrzeby żeby w czasie pożytku karmić nasze pszczoły cukrem,w okresie po pożytkowym są karmione mieszanką cukrów do zazimowania.
- jaki termin przydatności ma nasz miód?
Warunkiem długiej przydatności miodu jest odpowiednie jego przechowywanie , suche i ciemne miejsce , temperatura 18 stopni.
Kupuj rozsądnie! Nie rób zapasów na lata! W kolejnym sezonie będzie świeży .
Mimo praktycznie nieograniczonej daty przydatności do spożycia, zgodnie z obowiązującymi przepisami unijnymi, miód ma datę spożycia do 3 lat od daty jego miodobrania.