Miód akacjowy

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 19,00 zł 19.00






ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Pin It

Opis

Miód akacjowy

to odmiana miodu pozyskiwana z kwiatów robinii akacjowej, nazywanej przez  pszczelarzy białą lipą. Ma bardzo jasny kolor, słodki i lekko mdły smak lubiany nawet przez najmłodszych. Jest  jednym z najsmaczniejszych lekarstw, to skarbnica cennych substancji dla naszego organizmu, w jego składzie znajduje się fruktoza dlatego polecany jest cukrzykom.

Doskonale regeneruje organizm i w związku z tym polecany jest sportowcom po wysiłku fizycznym

Właściwości miodu akacjowego:

- ma działanie antybakteryjne, z powodzeniem może być stosowany w walce z infekcjami.

- działa kojąco, uspokajająco i wzmacniająco.

- reguluje trawienie.

- ma działanie przeciwwrzodowe ,regeneruje błonę śluzową żołądka.

- działa przeciwskurczowo, przeciwzapalnie i utleniająco.

 

 

Zastosowanie miodu akacjowego

Zastosowań miodu akacjowego  jest bardzo wiele. Z powodzeniem możemy zastąpić nim biały cukier, słodząc herbatę lub inne napoje. Miód jest lepiej przyswajalny przez nasz organizm, w płynie też korzystnie na naszą sylwetkę. Jest niezbędnym składnikiem podczas leczenia przeziębienia metodami domowymi. Połączony z wodą i cytryną chroni gardło, jamę ustną i żołądek, uważa się że może skutecznie leczyć bezsenność i działać osłonowo na układ moczowy.

 - Krystalizacja:

Krystalizuje bardzo wolno , może być płynny nawet po kilku miesiącach.

Dlaczego? Pobierany bezpośrednio z ula ma kolor jasno słomkowy o przyjemnym  zapachu akacji,ma konsystencję płynną – zwaną patoką.

- Przechowywanie

Miód najlepiej jest przechowywać w temperaturze ok 18 stopni

Jeżeli kupujesz większą ilość miodu, przechowuj w suchym, ciemnym miejscu w temperaturze ok 18 stopni, np. piwnica, spiżarnia

- Co to jest dekrystalizacja ?

Jest to proces powolnego rozpuszczania miodu ( krupca) podgrzewając miód do temperatury  40 stopni  miód ulega powolnemu rozpuszczeniu –dekrystalizacji, proces ten możemy powtarzać wielokrotnie bez utraty jego właściwości.

- Po czym poznać że jest to miód akacjowy?

miód akacjowy  ma słodki lekko mdły smak, oraz słomkowy kolor

- jak samemu przywrócić płynność miodu?

Metodą domową podgrzać w kąpieli wodnej zamknięty słoik z miodem do temperatury 40 stopni NIE WIĘCEJ!!!!!

- czy do naszego miodu dodajemy cukier?

Nie dodajemy, nie ma takiej potrzeby  żeby w czasie pożytku karmić nasze pszczoły cukrem,w okresie po pożytkowym są karmione mieszanką cukrów do zazimowania.

- jaki termin przydatności ma nasz miód?

Warunkiem długiej przydatności miodu jest odpowiednie jego przechowywanie , suche i ciemne miejsce , temperatura 18 stopni.

Kupuj rozsądnie! Nie rób zapasów na lata! W kolejnym sezonie będzie świeży .

Mimo praktycznie nieograniczonej daty przydatności do spożycia, zgodnie z obowiązującymi przepisami unijnymi, miód ma datę spożycia do 3 lat od daty jego  miodobrania.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Inni klienci kupili również
Miód rzepakowy
Miód rzepakowy
45,00 zł
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl