
Poza miodem nasi mali przyjaciele produkują także niezwykle bogate w składniki odżywcze kolorowe kulki, powstałe z pyłku kwiatów i odrobiny śliny lub nektaru. Tak powstały produkt transportowany jest do ula, skąd pszczelarze zbierają go, abyśmy mogli cieszyć się jego wartościami odżywczymi.
Pyłek pszczeli — właściwości
Dzięki zawartości szeregu witamin z grupy A, B, C, E oraz P, a także mocy minerałów, pyłek pszczeli cieszy się mnóstwem właściwości. W swoim składzie posiada również białko, tłuszcze nienasycone, węglowodany, błonnik, aminokwasy wolne i egzogenne, a także biotynę, kwa foliowy, katechiny, antocyjanidyny, związki triterpenowe oraz kwasy nukleinowe DNA i RNA.
Dzięki swojemu składowi uważany jest za produkt pomagający podnieść poziom hemoglobiny we krwi, wykazujący działanie hipolipidemiczne, hamujący powstawanie zmian miażdżycowych, obniżający ciśnienie krwi czy chroniący przed chorobami neurologicznymi. Uważa się również, że pyłek pszczeli wykazuje właściwości przeciwzapalne, regulujące metabolizm i gospodarkę hormonalną, a także wpływający pozytywnie na ogólną odporność organizmu. Można więc powiedzieć, że jego działanie jest wszechstronne.
Jak stosować pyłek pszczeli?
Można go zażywać na kilka sposobów, zależnie od naszych indywidualnych preferencji. Najczęściej pyłek pszczeli mieszany jest w odpowiednich proporcjach z wodą. Można rozpocząć od jednej łyżeczki wymieszanej ze szklanką letniej wody – taką miksturę warto przygotować jeszcze wieczorem, aby rano wypić ją na czczo. Ma ona nieco charakterystyczny smak, który nie każdemu może przypaść do gustu — wówczas wystarczy dodać nieco miodu, aby nadać miksturze słodyczy. Niezależnie od rozwiązania należy pamiętać, aby przed jej wypiciem najpierw dokładnie ją zamieszać. Drobinki mogą opaść bowiem na dno.
Inną propozycją dla bardziej wymagających miłośników produktów pszczelich jest przygotowanie mieszanki miodu, pyłku oraz cytryn – taka mikstura może pomóc w budowaniu odporności i będzie szczególnie cenna w okresie jesienno-zimowym.
Przeciwwskazania do stosowania pyłku pszczelego
Przy stosowaniu wszelkiego rodzaju produktów, także tych naturalnych, należy zawsze pamiętać o umiarze. Nieprzekraczanie zalecanej dawki pyłku pozwoli w pełni cieszyć się jego dobroczynnymi właściwościami. Jedynym przeciwwskazaniem są natomiast wszelkiego rodzaju alergie na produkty pszczele, dlatego, jeśli po ich spożyciu obserwujemy niestrawność lub bóle brzucha może być to znak, że jesteśmy na nie uczuleni i powinniśmy ich unikać.