
Produktami pozyskiwanymi w pasiekach jest nie tylko uwielbiany przez wszystkich miłośników słodkości miód. Niewiele osób wie, że równie cennymi darami naszych małych przyjaciół są także pyłek pszczeli czy pierzga, które zachwycają swoim bogatym składem i właściwościami. Zapraszamy do zapoznania się z naszym artykułem, w którym dowiedzą się Państwo więcej na temat pierzgi – jej pochodzeniem, składem oraz zastosowaniem.
Czym jest pierzga pszczela?
Podobnie jak miód, jest produkowana przez pszczoły bezpośrednio w ulu. Jest to swojego rodzaju mieszanka pyłku kwiatowego, miodu oraz wydzieliny z gruczołów ślinowych, którą nasi mali przyjaciele umieszczają w komórkach plastrów. Z czasem tak przygotowana kompozycja ulega naturalnej fermentacji pod wpływem kwasu mlekowego i staje się pożywieniem dla samych pszczół. Dzięki temu zachwyca bogactwem witamin i minerałów, które są tak cenne także dla nas, ludzi. Jest to również powód, dla którego jej cena jest wyższa od innych produktów pszczelich.
Pierzga pszczela — właściwości
W tej wyjątkowej mieszance możemy znaleźć witaminy z grupy A, B, C, D oraz K, a także całe mnóstwo pierwiastków niezbędnych dla naszego organizmu. Pierzga pszczela jest bowiem bogata w magnez, wapń, potas, żelazo, siarkę, sód oraz selen. Dzięki temu jest doskonałym rozwiązaniem na zadbanie o odporność na co dzień, jak i podczas różnego rodzaju infekcji, mogąc wspierać nasz organizm w walce z chorobą. Uważa się, że pierzga pszczela może służyć odtruwaniu wątroby, a także podczas dolegliwości związanych z układem trawiennym oraz krążeniowym.
Pierzga pszczela – jak stosować?
Tę wyjątkową mieszankę stworzoną w samym sercu ula można stosować zarówno od wewnątrz, jak i na zewnątrz. Z powodzeniem sprawdzi się jako dodatkowy składnik kosmetyków, dbając o zdrowy i promienny wygląd skóry. Jej głównym zastosowaniem jest jednak spożywanie z innymi zdrowymi produktami. Ma bowiem dość charakterystyczny smak, dlatego warto przyjmować ją z miodem, jogurtem lub jako dodatek do ulubionych dań.