
Miód? czy cukier?......
Istnieje wiele zamienników cukru np.
-stewia
- syrop klonowy
-ksylitol
- erytrol
- melasa i jeszcze wiele innych…..
Naszym zdecydowanym faworytem jest miód! 🍯
Jego kaloryczność zbliżona jest do cukru, jednak pochodzenie a zarazem składniki mineralne które, działają pozytywnie na gospodarkę organizmu człowieka, mają zbawienny wpływ na działanie mięśnia sercowego, wspomagają gojenie się ran, pomagają leczyć wrzody żołądka, zapobiegają miażdżycy, pomagają w leczeniu przeziębień itp.
Systematyczne spożywanie miodu w różnych płynach przeciwdziała nadmiernemu poceniu się.
Już jedna łyżeczka miodu rozpuszczona w szklance wody wypijana regularnie przed snem, w krótkim czasie wspomaga zasypianie, działając przy tym kojąco na nerwy .
To zaledwie kilka przykładów przemawiających za używaniem miodu do słodzenia.
Jednakże pamiętać trzeba aby słodzone miodem napoje nie miały temperatury wyższej niż 50-60 stopni, która jest zagrożeniem dla zdrowotnych składników naszego przysmaku.
🍯 Próbujcie!!!! 🍯 🍯 🍯