
Jest to produkt zbierany przez pszczoły z kwitnących roślin a zwłaszcza z ziół. Stanowi zdrową żywność, gdyż zawiera w swoim składzie całe bogactwo naturalnych składników odżywczych takich jak białka i aminokwasy, cukry proste i złożone, tłuszcze, sterole, flawonidy, karotenoidy, nuklenoproteiny, witaminy i sole mineralne.
Pyłek kwiatowy to naturalny koncentrat wszystkich składników odżywczych a zwłaszcza witamin.
Skuteczność działania pyłku:
- z powodzeniem stosowany jest w chorobach wątroby i przewodów żółciowych
- zaleca się stosowanie pyłku w zaburzeniach trawienia, przemiany materii i w okresie klimakterium
-poprawia ogólną kondycję organizmu
-sprzyja przekrwieniu mózgu, polepsza zdolność myślenia i poprawia wzrok
- u chorych na cukrzycę obniża cukier
- Stosowany w stanach wyczerpania , zmęczenia i nerwicach
- oddziaływuje korzystnie na krwioobieg, wzmacnia system naczyniowy
- osoby z niedoborem wagi odzyskują prawidłowy ciężar ciała, natomiast osoby z nadwagą tracą na wadze
- leczy schorzenia wątłych i anemicznych dzieci, powoduje przyrost czerwonych ciałek krwi, poprawia apetyt,powoduje lepszy wzrost
- stosowany w stanach osłabienia i dolegliwości wieku starczego
- reguluje ciśnienie krwi, zapobiega zawałom serca
Jak spożywać ?
Dawka profilaktyczna, do stosowania przez dłuższy czas wynosi 15-20 gram dziennie.
Dawka lecznicza - 30 gram dziennie.
1 łyżeczka=4 gramy
dla dzieci stosujemy połowę dawki!
Zmielony uprzednio pyłek można stosować w postaci naturalnej lub zmieszanej z miodem w proporcji: 15 dkg pyłku na 1 kg miodu.
Można go stosować jako dodatek do mleka , kaszki, twarogu, soków owocowych , płatków owsianych i konfitur.
Zaleca się : do 1/2 szklanki letniej wody, wsypać czubatą łyżeczkę pyłku i łyżeczkę miodu, pozostawić na kilka godzin, następnie przelać przez sitko ( nie koniecznie ) i wypić
Spożywać na czczo rano i wieczorem przed snem.
Profilaktycznie stosować kurację pyłkową zażywając pyłek przez okres 1-3 miesięcy dwa razy do roku, wiosną i jesienią .
Pyłek należy przechowywać w suchym i chłodnym do +5 stopni C miejscu ( najlepiej w zamkniętym słoiku)